Flera av klubbens medlemmar tränar och tävlar i rallylydnad. Här får man prata med hunden och peppa den samt visa vad den ska göra med kroppsspråk och händer. Det kan ge föraren lite huvudbry och det gäller att tänka till inför nästa skylt på banan.

 

Om rallylydnad
Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras.

I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden, vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir sammansatta moment. I stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren. 
Föraren behöver lära sig de olika skyltarna för att kunna träna momenten med sin hund. Man fortsätter sedan med korta enkla banor och försvårar undan för undan. Och all träning ska upplevas som rolig för både hund och förare. Belöningarna ska dugga tätt.

Alla hundar och raser kan träna och tävla, även blandraser! Rallylydnad fungerar bra såväl för riktigt stora hundar som för riktigt små. Även äldre hundar passar att tränas, många hundar som är "pensionerade" i andra grenar övergår till rallylydnad när de kommit upp i åren.

Det finns fyra klasser Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avancerad klasss och Mästarklass. För att få gå vidare till nästa klass krävs tre kvalificerande resultat. Då kan man också ansöka om att hunden ska få ett diplom och en titel, ansökan görs hos SKK. Registrerade hundar kan även få titeln rallylydnadschampion.Då krävs tre tävlingar med minst 90 poäng av 100 möjliga.

 

2019 kommer det att arrrangeras två tävlingar 

9 juni Nybörjar och Fortsättningsklass Dubbeltävling

7 september Fortsättning och Mästarklass Dubbeltävling.